افزایش بی رویه سگهای بلاصاحب و پرسه زنی آنها در بیشتر محله ها ، میدان ها ، و خیابانهای سطح شهر معضلی است که این روزها موجب نگرانی و ایجاد مشکلاتی برای شهروندان شده است که این اتفاق می تواند تبعات بهداشتی و اجتماعی ناخوشایندی به همراه داشته باشد این معضل بزرگ مخل آسایش شهروندان وسب نارضایتی آنان از وضعیت موجود شده است و در این رابطه تماسهای تلفنی بسیاری از جانب مردم به مرکز بهداشت صورت می گیرد.
شیوههای مصوب و تائید شدهای که در کشور به کارگروههای مرتبط با موضوع ابلاغشده جمعیت سگها را می توان کنترل کرد. ساماندهی سگهای ولگرد موضوعی است که باید عمیقتر به آن توجه شود؛ زیرا در قانون شرح وظایف دستگاه ها در این خصوص مشخص شده و وظیفهی جمع آوری و کنترل سگهای بلاصاحب با شهرداری است و قانون کنترل جمعیت سگهای ولگرد، دستورالعمل مصوب پاییز ۸۷ سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور است که قبلا اتلاف و جدیدا هم زنده گیری به عنوان روشهای کنترل جمعیت حیوانات ولگرد ناقل بیماری مطرح شده است. ولی متاسفانه درحال حاضر هیچکدام از روشهای عنوان شده به صورت عملیاتی و موثر اجرا نمی شود و همین مساله سبب ازدیاد این حیوانات در سطح شهر و روستا ها شده است.
مهمترین معضلات و مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سگهای ولگرد، شیوع بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان ، افزایش آن در جمعیت دامی و انسان و انتقال بسیاری از بیماریها از سگ به انسان است و از جمله مهمترین آنها میتوان به بیماریهایی نظیر هاری، کیست هیداتیک، سالک، و ….اشاره نمود که برضرورت اجرای دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای بلاصاحب بیش ازپیش تاکید می ورزد.
زنده گیری و عقیم سازی سگهای ولگرد اگرچه در درازمدت میتواند سبب کنترل جمعیت سگهای ولگرد شود ولی مانع از انتقال بیماریهای فوق الذکر ودیگر بیماریهای مشترک انسان ودام نمی شود، این مسیر و اقدامات را بهبود بخشید و و ساماندهی کرد. وضعیت کنونی مخاطره آمیز است و سازمانهای ذیربط و متولیان این امر باید قبل از بروز خطرات ناگوار چاره اندیشی صورت دهند و بر اساس دستورالعمل و آئین نامه های موجود نسبت به کنترل و کاهش سگهای بلاصاحب در سطح شهر اقدام لازم صورت بگیرد .
- نویسنده : مهرداد شریفی
- منبع خبر : پیوند ایرانیان
Friday, 9 June , 2023