گروه اقتصادی : پس از جنجال های سال ۱۳۹۹ در خصوص عرضه محصولات معدنی با تمرکز بر زنجیره تولید فولاد در بورس کالا و کلید خوردن این عرضه، حالا نوبت به حذف امضاهای طلایی، رانت و ویژه خواری در صنعت فولاد و کاهش قیمت تمام شده محصول رسیده است. به طوری که وزیر صمت […]

 

گروه اقتصادی : پس از جنجال های سال ۱۳۹۹ در خصوص عرضه محصولات معدنی با تمرکز بر زنجیره تولید فولاد در بورس کالا و کلید خوردن این عرضه، حالا نوبت به حذف امضاهای طلایی، رانت و ویژه خواری در صنعت فولاد و کاهش قیمت تمام شده محصول رسیده است. به طوری که وزیر صمت دولت سیزدهم در این زمینه از تدوین یک برنامه ۳ مرحله ای خبر می دهد و می گوید که در صورت تحقق برنامه ها تا ماه آذر بساط رانت و ویژه خواری در این صنعت جمع خواهد شد.سیدرضا فاطمی امین روز گذشته در گفت و گویی با خانه ملت بیان کرد: قیمت فولاد بر سایر محصولات بازار موثر بوده و بر فضای روانی بازار نیز اثرگذار است؛ در این حوزه سه راهکار تعریف شده که طی سه ماه عملیاتی خواهد شد.وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: در مهرماه رصد کامل اطلاعاتی از زنجیره فولاد را دنبال می کنیم تا تمام تولیدات مقاطع فولادی، شمش و محصولات در سامانه جامع تجارت عرضه شود و رانت ها و چند قیمتی بودن فولاد از این طریق از بین برود.وی افزود: در مرحله دوم ساختار بازار را اصلاح خواهیم کرد و تاثیر ابلاغ قوانین و مقررات جدید را در آبان ماه خواهیم دید و امضاهای طلایی تا این زمان از بین خواهد رفت.

فاطمی امین تصریح کرد: در آذرماه نیز در ساختار صنعت فولاد اصلاح ساختاری خواهیم داشت که به سمت کاهش قیمت تمام شده حرکت کنیم و رقابت سازنده ای برای کاهش هزینه ها در بازار فولاد را شاهد باشیم و بازار فولاد تحت تاثیر نوسانات ارزی نباشد.
ورود خرده فروشان سیمان به سامانه تجارت و بورس، تا دو هفته آینده

در همین حال وزیر صمت از برنامه های ساختاری برای مدیریت بازار سیمان نیز خبر می دهد و از نشست روز گذشته خود با نمایندگان مجلس در این زمینه ها می گوید.

فاطمی امین با اشاره به نشست خود با جمعی از نمایندگان مجلس در خصوص موضوع تنظیم بازار سیمان، فولاد و کالاهای اساسی که در کمیسیون تلفیق مجلس برگزار شد، گفت: در این نشست گزارشی درباره اقدامات صورت گرفته در حوزه های بازار سیمان و فولاد ارائه شد.وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: طبق قولی که در زمان رای اعتماد به نمایندگان ملت داده شد، خوشبختانه قیمت سیمان به نرخ پیش از قطعی برق بازگشت و قیمت آن در بورس به کیسه ای ۲۵ هزار تومان رسید.

وی افزود: این درحالی است که بسیاری معتقد بودند وقتی نرخ کالایی در ایران بالا می‎ رود، دیگر پایین نخواهد آمد اما این اتفاق خوشایند رخ داد.

عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه نرخ سیمان فله نیز به ۳۶۰ تومان رسید که همان قیمت سه ماه قبل است، تاکید کرد: اقداماتی که در جریان کنترل قیمت سیمان در وزارت صمت صورت گرفت، برخورد تعزیراتی و دستوری نبود بلکه اصلاح ساختارها منجر به تعادل بازار و کاهندگی قیمت ها شد. به عبارتی، کاری که ما برای کنترل قیمت سیمان انجام دادیم اصلاح ساختار بود و با روش های تعزیراتی، موردی و همچنین ایجاد جو روانی قیمت ‎ها به اینجا نرسید به طوری که تعادلی که در بازار ایجاد شد، نرخ سیمان را کاهنده کرد.

وی با تاکید بر اینکه تا دو هفته آینده نیز بر بازار سیمان متمرکز خواهیم بود، یادآور شد: تا دو هفته آتی، تمامی خرده فروشان و عاملان فروش سیمان وارد سامانه تجارت و بورس خواهند شد تا در بورس و در حوزه عمده فروشی و خرده فروشی به یک روال معقول دست یابیم.
تصمیم جدید وزارت صمت برای عرضه گسترده کالاها در بورس

پیرو مصوبات اقتصادی دولت و پیگیری های مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۹ عرضه بسیاری از کالاها از جمله زنجیره فولاد در بورس کالا برای اولین بار کلید خورد، تا قیمت گذاری دستوری حذف و شفافیت بیشتر شود. حالا قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اظهارات مطرح شده در خصوص قیمت گذاری جدید سیمان و فولاد می گوید: براساس قانون، کالاها در بورس کالا از شمول قیمت گذاری خارج هستند و به عبارت بهتر قیمت ها در بورس دستورپذیر نیستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران، محمد صادق مفتح به برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت سیزدهم برای همکاری با بورس کالا اشاره کرد و گفت: بارها در جلسات مختلف تنظیم بازار، صحبت های متعددی برای استفاده از بورس کالا به منظور عرضه محصولات و کشف قیمت کالاها مطرح شده است.مفتح تاکید کرد: وزیر صمت معتقد به استفاده از بورس کالا برای تنظیم بازار محصولات مختلف است و نسبت به دولت قبل تاکید بیشتری برای همکاری با بازار سرمایه دارد.وی افزود: در این زمینه موضوع مهم آن است که سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص شده و قرار بر این است، ضمن ورود کلیه محصولات به بورس کالا، زمینه مراجعه خریداران عمده به این بازار برای تهیه کالاهای مورد نیاز فراهم شود.

مفتح گفت: این اقدام و سیاست وزارت صمت بدین معناست که نمی توان قیمت ها را در بورس کالا به صورت دستوری تعیین کرد.
بورس کالا، محل کشف واقعی قیمت

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: این موضوع باید مدنظر باشد که فعالان اقتصادی بنا بر میزان تولید و مصرف فعالان بازار، پیش بینی هایی را از بازار یک کالا و قیمت ها خواهند داشت که در این مورد هم اظهارات مطرح شده در خصوص کاهش قیمت سیمان و فولاد فقط به عنوان پیش بینی است و این احتمال وجود دارد که قیمت ها به نرخ اعلام شده برسند.

مفتح اضافه کرد: بورس کالا بستری برای تقابل عرضه و تقاضا و کشف واقعی قیمت است و قرار نیست قیمت اعلام شده در مورد سیمان و فولاد به صورت ابلاغیه یا بخشنامه به بورس کالا ارائه شود. بورس کالا به عنوان بازاری است که قیمت کالاها در آن فقط براساس عرضه و تقاضا تعیین می شوند اما در خصوص محصول سیمان مانند هر کالای دیگری پیش بینی شده است که قیمت ها با توجه به میزان تولید و رشد عرضه ها به نرخ اعلام شده برسند.

وی اظهار کرد: تمامی اظهارنظرها در این خصوص صرفا در حد پیش بینی است و قیمت اعلام شده به صورت بخشنامه یا ابلاغیه به بورس کالا ارائه نشده است.
تبعات قیمت گذاری دستوری در اقتصاد کشور

مفتح به قیمت گذاری دستوری و تبعات استفاده از آن در اقتصاد کشور اشاره و خاطرنشان کرد: در کشور چندین سال است که تجربه قیمت گذاری دستوری داریم، این اقدام نه تنها هیچ گاه منجر به ایجاد آرامش در بازار نشد بلکه سبب افزایش مشکلات موجود در اقتصاد کشور شده است.

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: به نظر نمی رسد کسی در کشور وجود داشته باشد که موافق قیمت گذاری دستوری باشد بلکه قیمت ها باید از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین شوند که بورس کالا تنها ابزار برای انجام معاملات و تعیین قیمت دقیق و شفاف است.قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان گفت: تلاش ما این است در حد امکان زمینه عرضه محصولات مهم و اثرگذار در معیشت مردم را در بورس کالا فراهم کنیم و تاکنون بخش زیادی از محصولات در این بازار عرضه شده و بقیه محصولات هم باید در بورس کالا عرضه شوند که برنامه ریزی ها و هماهنگی های مختلف برای اجرایی شدن این اقدام در حال انجام است.
شفافیت زایی با رانت زدایی بورسی

غلامرضا شافعی، وزیر اسبق صنایع و معادن ایران در خصوص افزایش عرضه محصولات در بورس کالا به خبرنگار ما می گوید: شفافیت و رقابت دو اصلی است که بورس های کالایی جهان به بازار یک محصول هدیه می دهند. اینکه ایران نیز در بورس کالا عرضه محصولات را جدی گرفته است، باید به فال نیک گرفت و امیدوار بود که با اجرای آن شفافیت و رقابت به سراغ صنایع معدنی و فولادی کشور بیاید.

او ادامه می دهد: ایجاد رقابت در بازار و کشف قیمت در این ساختار به نفع همه است. شفافیت و رقابت به توسعه این صنایع نیز کمک و سود سهامداران این شرکت ها را نیز بیشتر می کند. این ساختار شفاف می تواند به آزادسازی قیمت ها منجر شود. به طوری که قیمت عرضه داخلی قابلیت رقابت با قیمت های جهانی داشته باشد. اگر سازوکار بدرستی طراحی شود می تواند به توسعه زنجیره ارزش محصولات نیز بینجامد.

گفتنی است، زنجیره فولاد از استخراج سنگ آهن از معدن و سپس تبدیل آن به کنسانتره و ورود آن به بخش فولادسازی و در نهایت ورود به بخش نورد را شامل می شود. ایران جایگاه دهم جهان در میان تولیدکنندگان فولاد به خود اختصاص می دهد.