ماجرای تکراری و بلند دامنه ی مسوولیت جمع آوری و هدایت آبهای سطحی در اهواز ، بدون شک پس از هر بارندگی ، از چنان اهمیتی برخوردار می شود که موضوعی مانند تلفات و آمار جانباختگان کرونا نیز تحت الشعاع قرار می گیرد! در حالی که بر اساس نص صریح قانون شهر و شهرداری ماده […]
ماجرای تکراری و بلند دامنه ی مسوولیت جمع آوری و هدایت آبهای سطحی در اهواز ، بدون شک پس از هر بارندگی ، از چنان اهمیتی برخوردار می شود که موضوعی مانند تلفات و آمار جانباختگان کرونا نیز تحت الشعاع قرار می گیرد!
در حالی که بر اساس نص صریح قانون شهر و شهرداری ماده ۵۵ ، در مفاد این قانون، قید شده:
۱. ایجاد خیابانها و کوچهها و میدانها و باغهای عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین موضوعه.
۲. تنظیف و نگاهداری و تسطیح معابر و انهار عمومی و مجاری آبها و فاضلاب و تنقیه قنوات مربوط به شهر و تأمین آب و روشنایی به وسائل ممکنه.
تبصره ۱- سد معابر عمومی و اشغال پیاده روها و استفاده غیر مجاز آنها و میدانها و پارکها و باغ های عمومی برای کسب و یا سکنی و یا هر عنوان دیگری ممنوع است و شهرداری مکلف است از آن جلوگیری و در رفع موانع موجود و آزاد نمودن معابر و اماکن مذکور فوق وسیله مأمورین خود رأساً اقدام کند.
یعنی درک موضوعی این مطلب نباید علی القاعده دشوار باشد که مسوول بی واسطه و مستقیم جمع آوری و هدایت آبهای سطحی هر شهر، منجمله اهواز یا آبادان یا خرمشهر یا شادگان یا ایذه و یا دزفول و یا بهبهان و یا هر شهر دیگری در کجای کشور ، شهرداری آن شهر است و نه شرکت آب و فاضلاب یا آب و برق و یا آب منطقه ای و یا هر شرکت دیگری که پیشوند و یا پسوند آب را در عنوان خود داشته باشد!
با مثالی ساده و معطوف به شرایط زیستی در خود اهواز، علت اساسی مشکل را در اهواز تشریح می کنیم:
علت آب نگرفتگی! و عدم تراکم و اشباع خیابان ها و معابر در ناحیه ی نیوسایت و خرمکوشک در بدترین شرایط جوی و پس از شدیدترین بارندگی ها که هیچ آبی جمع نمی شود، وجود جدول های کناره های خیابان ها و معابر و زیرساخت قدیمی سیستم جمع آوری و هدایت آبهای سطحی است.
به بیان دیگر، نزولات آسمانی بطور مطلق هیچ ارتباطی به آب و فاضلاب ندارد.
اگر شبکه ی آب و فاضلاب سراسر خوزستان و اهواز ، فرسوده هم نباشد ( که هست ) و مشکلی هم برای دفع فاضلاب شهری نداشت ( که دارد ) ، قادر به دفع این حجم وسیع آب ناشی از بارندگی موسمی را که هر ساله شهر و زندگی مردم را فلج می کند، نداشت و ندارد. اشکال کار از شبکه ی فاضلاب نیست . یا حداقل در این مورد بخصوص اشکالی متوجه شبکه ی دفع فاضلاب نیست. چرا که وظیفه ی شبکه ی دفع فاضلاب ، دفع فاضلاب شهری است و نه دفع سیلاب و نزولات آسمانی!
جاده ی ساحلی نمونه ی بارزی از اشتباه بودن شیوه ی مهندسی شهری است که به آسانی می بینیم سطح جاده ساحلی نسبت به رودخانه کارون ِ خالی از آب ، چقدر بالاست! و نسبت به رودخانه چقدر فاصله دارد؟! وقتی ما شاهد آب گرفتگی این جاده ساحلی هستیم ، بدون هیچ تردیدی این اتفاق ناشی از عدم امکان خروج آب های شناور و سطحی به درون رودخانه و بالا بودن سطح سازه است! در حالی که اگر سازمان مربوطه ی محترم ، اقدام به لوله گذاری و یا جدول کشی می کرد، نیاز به پمپ هم احساس نمی شد، و دیگر خبری از آبهای سطحی در این ناحیه نخواهد بود.
ولی متاسفانه با هر بار بارندگی در جاده ی ساحلی آبی که جمع می شود نسبت به کارون آبش بیشتر است!
جاده ساحلی نسبت به رودخانه شاید ۱۰ متر هم فاصله نداشته باشد. و با یک جدول ساده ، آبهای سطحی را می توان به رودخانه هدایت کرد. این پدیده در بسیاری نواحی دیگر هم در شهر به چشم می خورد.
بنابراین شاید سزاوار باشد که نویسندگان یادداشت ها و مقالاتی که در کنار احساس ناراحتی از وفور آبهای سطحی در شهر ، به حق برای مردم شهر نگران هستند؛ این نکته ی بدیهی را در نظر داشته باشند که مسوول جمع آوری آبهای سطحی به هیچ عنوان شرکت آب و فاضلاب خوزستان و شرکت آبفای اهواز نیست. و اگر نیروهای خدماتی آبفا در کنار نیروهای خدوم و خدمتگذار شهرداری مبادرت به همکاری در خصوص هدایت و جمع آوری آبهای سطحی می نمایند، در واقع دارند به نیروهای شهرداری کمک می کنند و در شرایط دشوار، مانند همیشه کماکان به خدمت به مردم شهر ادامه می دهند.
- نویسنده : شهرام گراوندی
- منبع خبر : صدای هم وطن
Friday, 28 March , 2025