از آنجا که برای تعدادی از فعالان محیط زیستی سوالاتی در خصوص ممنوعیت صید ترال به وجود آمده لازم میدانم نکاتی را عرض کنم.
داستان از کجا شروع شد؟
مشکل اصلی و ده ساله ما در جنوب کشور، حضور کشتیهای صید ترال به اصطلاح فانوس ماهیان
🔸 ۲) موسوم به کشتی های چینی در حریم آبی ایران بود که طبق مجوزها قرار بود در آبهای عمیق بالای ۱۲مایلی در اعماق بالای ۱۵۰ متر با استفاده از تور ترال میان آبی فانوس ماهی صید کنند، ولی با استفاده از مجوزهای صید فانوس ماهی (که بومیان منطقه از آن به عنوان #صید_ترال یاد میکنند
🔸 ۳) به اسم صید فانوس ماهی و با سو استفاده از این مجوز ، به آبهای ساحلی زیر ۱۲ مایل تجاوز نموده و بصورت غیر مجاز و بطور گسترده طی ده سال اخیر اقدام به صید غیر مجاز و مخرب ترال کف نمودند
🔸 ۴) و به اصطلاح کف دریا را جاروب نموده، شخم زدند و آسیب شدیدی به بستر دریا، زیستمندان، ذخایر آبزی و بویژه گونه های ماهیان اقتصادی وارد نمودند و صید صیادان سنتی و بومی را بشدت کاهش دادند.
🔸 ۵) با ادامه این روند صید غیر مجاز و مخرب بصورت گسترده و شدید طی سال های اخیر ، تبعات و اثرات زیانبار آن آشکار شد بطوریکه سبد صید صیادان بومی در آبهای ساحلی بسیار محدود و کم شد و میزان صید این قشر محروم بسیار کم شد
🔸 ۶) و صیادان بومی مجبور شدند بجای صید در آبهای ساحلی با پیمایش دهها کیلومتری در دریا طی چندین روز با مصرف سوخت بیشتر برای دستیابی به صید مناسب راهی آبهای دور شوند
🔸 ۷) که باز هم بدلیل هزینه های زیاد سوخت و سایر هزینه ها و خطرات زیاد آن، این اقدام هم جوابگوی نیاز معیشت صیادان بومی نبود و بسیاری از صیادان بیکار شده و صید را رها کردند و به دنبال کارهای دیگری رفتند و بخشی از آنها به کارهای غیرمجاز و خلاف از جمله قاچاق کشیده شدند.
🔸 ۸) بعضا تعدادی از این کشتیها قدیمی، از رده خارج و با امکانات کم بودند به گونهای که تعدادی از آنها بدلیل آثار زیان بارشان بر محیط زیست دریا، توسط دولت کشورهای دیگر #تحریم شدهاند.
🔸 ۹) متاسفانه #شیلات هم نتوانست نظارت خوبی بر روی این کشتیها داشته باشد و نظارت و کنترل این کشتی ها بسیار ضعیف و با نقایص زیادی همراه بود.
🔸 ۱۰) بعنوان مثال #دستگاهvms (سیستم مانیتورینگ شناورها) که بر روی این کشتیها جهت نظارت وکنترل سازمان شیلات روی کشتی ها نصب شده بود عملا در بسیاری از مواقع از کارکرد خود خارج شدند و کارکرد دقیق و موثری نداشته است.
🔸 ۱۱) قانون چه میگوید؟
باوجود حمایت #نیرویدریاییسپاه و #قوه_قضائیه از ممنوعیت صید ترال (موسوم به کشتی های چینی) بدلیل خلاها و نقص قوانین و مقررات، قانون جلوی این نوع از صید را نگرفته.
🔸 ۱۲) درطول #مجلس_دهم بارها از سوی عزیزان سپاه و قوه قضائیه درخواست اصلاح قانونی برای ممنوعیت این نوع از صید و اعمال جریمه های بازدارنده صورت گرفت اما هیچ گاه توجهی به این نصایح دلسوزانه از سوی مجلس گذشته صورت نگرفت.
🔸 ۱۳)با شکلگیری #مجلس_یازدهم و تشکیل فراکسیون محیط زیست از روز اول این موضوع در دستورکار قرار گرفت و کارگروهی ذیل این فراکسیون باحضور وزارت کشاورزی و دستگاه های مربوطه شامل سازمان شیلات،موسسه تحقیقات شیلات، ذینفعان واتحادیههای صیادی،بخش خصوصی وهمچنین متخصصین صاحب نظر تشکیل شد.
🔸 ۱۴)خوشبختانه پس از جلسات طولانی و بررسی های کارشناسی، توافق نامهای مبنی بر ممنوعیت دوساله صید ترال فانوس ماهیان (موسوم به کشتی های چینی) به امضا رسید که براساس آن صید ترال فانوس ماهیان که به بزرگترین چالش زیست محیطی و اقتصادی اجتماعی منطقه تبدیل شده بود.
🔸 ۱۵) از یکم آذر ۹۹ بمدت دو سال متوقف خواهد شد. بدیهی است سایر روش های صید ترال اعم از صید_میگو بروش ترال کف و دیگر روش های صید نیز در مراحل بعدی در کارگروه سامان دهی صید و صیادی فراکسیون محیط زیست بررسی، ضابطه مند و سامان دهی خواهد شد.
🔸 ۱۶) اما چرا موقت و دوساله؟
درجلساتی که برگزار کردیم سازمان شیلات خواستار توقف شش ماهه آن بود که به اصرار ما این مدت به دوسال افزایش پیدا کرد. مدت دو سال حداقل زمان لازم برای احیا و بازسازی ذخایر آسیب دیده هست. ضمن اینکه در این دو سال، دریا و ذخایر آبزی پایش و ارزیابی خواهند شد.
🔸 ۱۷) براساس نتایج بدست آمده در مورد آینده ونحوه میزان صید تصمیم گیری خواهد شد. دراین دوسال قوانین و مقررات مربوط به صید و ذخایر آبزی دریایی بازنگری و اصلاح خواهند شد و نیز سیستم و ساختار نظارت،کنترل و پایش دریا و فعالیتهای صیادی اصلاح و سامان دهی میشوند.
- نویسنده : صدای هم وطن
- منبع خبر : صدای هم وطن
Monday, 16 September , 2024