حسینی محراب، بعنوان استاندار خوزستان معرفی شد. خبر کوتاه و در عین حال قابل پیش بینی بود! خلیلیان با وجود اینکه در ابتدای دولت رییسی با حکم استاندار ویژه _ که جزو معدود دفعات پس از انقلاب است که شخصی با این عنوان و با این حکم به صدارت یک استان برگزیده شده _ به […]
حسینی محراب، بعنوان استاندار خوزستان معرفی شد. خبر کوتاه و در عین حال قابل پیش بینی بود! خلیلیان با وجود اینکه در ابتدای دولت رییسی با حکم استاندار ویژه _ که جزو معدود دفعات پس از انقلاب است که شخصی با این عنوان و با این حکم به صدارت یک استان برگزیده شده _ به خوزستان آمد و در کاخ استانداری سکونت یافت؛ ولی حداقل انتظارات مردم خوزستان را هم عملی نساخت. استانداری با نمره ی صفر؛ تصحیح می کنم با نمره ی منفی ِ صفر!
به دوره ی شریعتی برگردیم. دوره ای که استاندار اصلاح طلب ( متصف به جریان اطلاح طلبی ) با خام اندیشی و گعده های شبانه با حلقه ی موسوم به نرگس و تصمیمات خلق الساعه و بدون کار کارشناسی و اعتقاد قلبی شدید به رفیق بازی و بها دادن به خرده آدم ها و افکار کوچک ، خوزستان را به مرز فروپاشی رساند. دوره ی شریعتی را باید دوره ی بازگشت به ماقبل مدرنیسم و غلبه ی رفتارهای پوپولیستی و ضد علم و تخصص، بر باورهای علمی و جریان رو به رشد شایسته سالاری نام نهاد. بخش اعظم آسیب های متعدد اجتماعی و انتظامی و امنیتی و اقتصادی و وفور جریان ها و آدم های کوتوله و مدیران فاسد در دوره ی شریعتی رشد کردند و ریشه دواندند. آش آن چنان شور شد که ۶ ماه مانده به پایان دولت روحانی ، دیگر کسی نمی خواست و نمی توانست شریعتی را تحمل کند. استاد لابی های پنهانی نه در طیف چپ خریداری داشت و نه در طیف راست کسی از او حمایت می کرد!
شریعتی رفت و سلیمانی دشتکی آمد. استانداری در آستانه ی بازنشستگی ؛ که آمده بود دوره ی گذار از دولت روحانی به رییسی را پشت سر بگذارد. در ۸ ماهی که سلیمانی دشتکی در کاخ استانداری سکونت گزیده بود ؛ عمده ی زمان به ماجرای انتخابات و چند کار معمول مانند پیگیری ساماندهی حاشیه نشینی شهرهای نفتی و تخصیص اعتبار حدود ۵۰۰ میلیارد تومان برای جمع آوری آبهای سطحی از طریق وزارت نیرو و تامین اعتبار از منابع مختلف برای طرح های فاضلاب و جمع آوری آبهای سطحی گذشت که وضعیت امروز خوزستان حاکی از ناکامی وی و حتا استاندار بعد از ایشان است! در واقع همه، منجمله خود سلیمانی دشتکی، منتظر ابراهیم رییسی بودند که ببینند چه در آستین دارد و کشتی بان جدید دولت ، کشتی را چگونه هدایت می کند.
خلیلیان آمد با حکمی طلایی با عنوان استاندار ویژه!
در یک کلام؛ در تمام این مدت، خوزستان در رخوت و خلود و سستی و بی تحرکی و یک خواب عمیق فرو رفته بود. استانداری که می تواند افتخار کند در تمام این مدت حتا یک جلسه ی رو در رو با اصحاب رسانه برگزار نکرد! استانداری که اصولن تا آخرین دقایق باورش نشد استاندار شده و تبدیل شده به نفر اول یک استان بسیار مهم ؛ اگر نگوییم مهم ترین استان کشور ایران. نقد خلیلیان را به زمان دیگری می سپاریم . اگر ارزش نقد داشته باشد و عملکردی وجود داشته باشد که در نقد آن قلمی فرسوده شود!
و اما ” حسینی محراب “!
چه کسی است که نمی داند مردم اهواز بخاطر شرایط خطیری که بخشی از آن، به نگاه بخشی نگرانه به خوزستان و بی توجهی به ترمیم آسیب ها و بهبود زیرساخت های ویران شده ی خوزستان پس از اتمام سالهای دفاع مقدس مرتبط است؛ و بخش اعظم آن، برآمدن و بر صدر نشستن مدیران ضعیف در خوزستان در دولت های مختلف است؛ امروزه لابی های فساد و رانت و بی تحرکی و سستی و عدم شفافیت و پنهانکاری شدید در مبادی مالی و پیمانکاری و خدمات عمومی ، خوزستان را دارد به استانی متروکه و از نظر مهاجر فرستی به استان شماره یک تبدیل کرده است؟!
چه کسی نمی داند عدم تجهیز و توسعه ی بیمارستان های اهواز و دیگر شهرهای خوزستان، و خدمات عمومی حتا متوسط ، از ضعف های برجسته ای است که به مدیریت بهداشت و درمان؛ و حذف و به انزوا کشاندن چهره های شایسته و متخصص در این عرصه ارتباط دارد و عمده ی بیمارانی که از نظر مالی وضع مناسب تری دارند ، برای درمان و مداوا به استان های دیگر مراجعه می کنند؟!
چه کسی نمی داند که مدیریت شهری اهواز دچار خمودگی و شوآف و بازیچه ی چند مدیر لابی گر ضعیف رانتخوار است که نه سلامت و نه بهداشت مردم و نه رسیدگی به زیرساخت ها و ترمیم فرسودگی ها و بهبود شرایط زیست مردم ، کمترین اهمیتی برایشان ندارد؟!
چه کسی نمی داند که برخی از مجموعه های اقتصادی با چندین شرکت تابعه تبدیل به دالان ها و کریدورهای فساد و رانت و ترویج اختلاف افکنی قومی و تولید تنفر عمومی و چنددستگی قومی میان اقوام متنوع استان خوزستان شده است؟!
چه کسی نمی داند که برخی بنگاه های اقتصادی صنعتی بزرگ خوزستان به صورت موروثی و خانوادگی از این عضو خانواده به ان عضو دیگر خانواده سپرده می شود و آمد و رفت استانداران هم تاثیری بر بقا یا برکناری انها ندارد؟!
چه کسی نمی داند که به پرونده های افشا شده ی مفاسد بزرگ برخی از مدیران شرکت های صنعتی نه فقط رسیدگی نشده که ارتقا مرتبه هم یافته اند و سکان اداره ی شرکت بزرگتری را در دست گرفته اند؟!
میدان دادن به پیمانکاران دوست و رفیق با ترک تشریفات رسمی ! و استخدام های فله ای و کیلویی و پست هایی که مثل شکلات و شیرینی توسط برخی از مدیران عامل شرکت ها بین هم تباران قومی بذل و بخشش شده، بارها و بارها و بارها توسط برخی رسانه ها که مزدوری و پاچه خواری بلد نیستند، مطرح شد و رسانه های افشاگر به جای حمایت ، بایکوت و تضعیف و به حاشیه رانده شدند! یا سر از دادگاه در آوردند! رویه ای که متاسفانه در دولت ابراهیم رییسی و بغل گوش خلیلیان استاندار ویژه نیز با شدت و حدت بسیار نیز ادامه یافت و این رفتارهای بدوی و رانتخواری و رانتجویی بیش از پیش موجب سرخوردگی و یاس مردم را فراهم آورد.
نقش و توجه به فضای سبز و اکوسیستم منطقه و استان توسط شرکت های بزرگ ، امری است فرمایشی که استانداران گذشته هم با اهمال و بی توجهی ، عنان اختیار را به خود شرکت ها داده اند و اوضاع همین است که هست و روز به روز ، اهواز و خوزستان ، غیرقابل سکونت تر می شود و اوضاعی شلخته تر و ویران تر دارد.
میزان و نوع بارش ( فصل طولانی خشک خوزستان و روزهای پرباران مقطعی کم شمار؛ که جنس زمین را تبدیل به توده ی ضخیم غیرقابل نفوذ می کند و هر باران کم بارشی تبدیل به سیلاب می شود) ، و جغرافیای حوضه ی آبریز، انتقال بخش اعظم آب کیفی کارون به دیگر نواحی ، اتمسفر، هوای داغ و تاثیرات مخرب اکوسیستمی ، تالاب ها و شوره زار بودن خاک و فعالیت های انسانزاد، فاکتورهایی تاثیرگذا بر روی کیفیت آب است ، هربار با دو سه بارش سالانه ، مرکز استان را تبدیل به یک ویرانه می کند که پای پیر و جوان را به بیمارستان ها می کشاند و تردد در سطح شهر را غیر ممکن، و زندگی در حاشیه ی شهر را عذاب آور می کند.
خبرهایی که از کشفیات فراوان موارد مخدر و اسلحه ی قاچاق توسط نیروی انتظامی خوزستان حکایت می کند، شاید در نگاه اول اخباری خوشایند است. ولی حکایت از وجه منفی وفور این اقلام در خوزستان نیز دارد که این بلیه و آفت ، مستلزم چاره اندیشی و اقدامات قاطع تری است. وفور اسلحه ی قاچاق و غیرقانونی در دست مردم، امکان سواستفاده و تبدیل این حجم از سلاح برای ناامن کردن شرایط زیست آرام و وفور جرم و جنایت و بزهکاری در خوزستان، همراه با تبعات بسیار منجمله فرار نخبگان و سرمایه از استان؛ از موارد مهم دیگری است که استاندار جدید باید به آن توجه ملموس و ویژه مبذول بدارد.
تنوع قومی در خوزستان، که می تواند با مدیریت صحیح تبدیل به مهم ترین فرصت برای ثبات امنیتی و رشد اقتصادی و ارتقای زیست شهروندی شود، در فقدان یک نگاه جامع و فراقومی و بالادستی و مقتدر، در فقدان انتخاب مدیران شایسته و پالایش شده از نظر فکری و تعصبات قومی! شرایطی را به وجود آورده که این مدیران تبدیل به نمایندگان و سخنگویان قومی می شوند، و به آسانی ترکتازی کنند و به دنبال امتیازگیری و سواستفاده باشند؛ و همین قوم گرایی افراطی قوم گرایان ، تنوع قومی را از فرصت به تهدید تبدیل کرده است!
مواردی که در پی می آید نکاتی است که می تواند بعنوان هدیه به استاندار جدید جناب ” محراب ” تقدیم شود و برای تسهیل گرفت و گیرهای فعلی خوزستان و مرکز استان مفید واقع شود؛ و امید است مورد عنایت و توجه استاندار جدید واقع گردد:
۱٫ حذف مدیرانی که برخلاف مدرک تخصصی و تحصیلی خود بر مصدر ادارات، سازمان ها، و شرکت ها و کارخانه ها تکیه زده اند.
۲٫ حذف مدیرانی که با یک مقدار پرس و جو مشخص می شود با لابی و اعمال نفوذ نمایندگان قوم گرای سابق یا اخیر بر مصدر برخی شرکت ها تکیه زده اند.
شناسایی چنین چهره هایی کار دشواری نیست؛ و بدون شک انسان های صالح و سالمی یافت می شوند که استاندار بتواند بر اساس داده های آنان به حذف و یا اضافه ی مدیران تحت امر خود بپردازد.
۳٫ انتصاب مدیران قاطع و متخصص و موجه و مجرب در سازمان ها و ادارات و در فرمانداری ها و کارخانه ها و شرکت ها
۴٫ رسیدگی فوری به مصوبات و طرح های کلنگ خورده و نیمه تمام
۵٫ تاکید بر شفافیت مالی و ارائه ی گزارش های متعدد از طرف شرکت ها به رسانه ها بعنوان نماینده های بی واسطه ی مردم
۶٫ رسیدگی به مشکلات و معضلات کارگری
۷٫ تقویت مبانی و مبادی اطلاعاتی و امنیتی و انتظامی استان خوزستان.
۸٫ حذف مدیران قوم گرا و بخشی نگر از برخی شرکت های معروف و مشهور! و قطع کردن سواستفاده ی برخی از نمایندگان مجلس که حضور خود در این شرکت ها را ارث پدری خود می دانند!
۹٫ اجازه ندادن به نیروهای فرادولتی در عزل و نصب ها و تصمیمات اجرایی دولت در خوزستان
۱۰ . تشکیل اتاق فکر با برگزیده های رسانه ها ( مدیران مسوول ، رسانه های مولد محتوا و صاحبان تحصیلات عالی)
- نویسنده : شهرام گراوندی
https://sedayehamvatan.ir/?p=18736
Sunday, 10 December , 2023