کار برداشت محصول چای قرمز ( چای ترش ) با نام علمی L.Hibiscus sabdariffa، از خانواده Malvaceae ( الشای الاحمر یا چای مکه ) از مزارع روستای علوه کوت عبدالله در جنوب شرق اهواز آغاز شد. روستای علوه در شرق اهواز و در ۱۰ کیلومتری کوت عبدالله مرکز شهرستان کارون یکی از قطب های کاشت و برداشت چای ترش است. محصولی که با توجه به شرایط اقلیمی و اکوسیستم منطقه در صورت حمایت دولت و یا سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه ی کشاورزی می تواند تبدیل به قطب صادراتی و تولیدی این محصول در کشور شود.
آبیاری کم و سودآوری بالای محصول از مزایای کشت چای ترش در راستای تغییر الگوی کشت و توسعه گیاهان کم آببر است. چای ترش نسبت به سایر گیاهان دارویی معطر ، مقاومت بیشتری به شوری آب و خاک دارد و مناسبترین گیاه برای توسعه در مناطق گرمسیر و خشک است. کاهش فشار خون و کنترل کلسترول خون، رفع اختلالات کبدی و صفرا و کمک به پایین آوردن استرس از جمله فواید این گیاه دارویی است.
درباره چای ترش بیشتر بدانیم:
- بیش از ۳۰۰ گونه از این گیاه در سراسر جهان در مناطق گرمسیر و نیمهگرمسیر یافت میشود.
- موطن اصلی این گیاه غرب آفریقاست و امروزه در سطح وسیعی در غرب آفریقا، آسیا، استرالیا، هند، مالزی، اتریش، آمریکای مرکزی و بسیاری از کشورهای گرمسیر کشت می شود. در ایران چای ترش در خوزستان ، شهر اهواز ، سیستان و بلوچستان در شهرهای ایرانشهر و نیکشهر به طور گستردهای کاشت میشود.
- شروع گلدهی این گیاه از شهریور تا مهرماه بوده و برداشت کاسبرگها در آبان و آذر ماه است. برداشت با دست انجام میگیرد و در طی مرحله برداشت باید برای جلوگیری از آلودگی با مواد خارجی و زائد، به هیچوجه کاسبرگ با زمین یا سطوح آلوده تماس پیدا نکند و زمان بین برداشت و خشک کردن باید حداقل باشد.
- مصرف روزانه ۳ فنجان از این چای به بهبود جریان خون، تمدد اعصاب و کاهش وزن کمک میکند
- کاسبرگها ۳۰- ۲۰ روز پس از ریزش گلبرگها، به حداکثر اندازه خود میرسند و ۲۰ – ۱۰ روز پس از آن رسیدگی کامل حاصل میشود. بنابراین بهترین زمان برداشت ۵۰- ۴۰ روز پس از ریزش گلبرگهاست. کاسبرگها با دست از کپسول جدا می شوند که پس از آن باید خشک شوند.
- در روش خشک کردن طبیعی، کاسبرگها را پس از جدا کردن از کپسولها، روی گونی یا صفحات مشبکی که هوا در دو طرف آنها جریان داشته باشد در سایه پهن میکنند تا خشک شود. از ترکیبات شیمیایی کاسبرگ L.Hibiscus sabdariffa که از اجزاء اصلی در فعالیتهای فیزیولوژیکی هستند میتوان به آنتوسیانینها و پلیفنولها اشاره کرد که تأثیرات مربوط به سلامت این چای ناشی از این مواد است.
چای ترش و کاهش وزن
امروزه با افزایش شیوع اضافهوزن و چاقی که به دلیل سبک زندگی نامناسب از جمله نداشتن فعالیت بدنی کافی و همچنین افزایش مصرف غذاهای آماده رخ داده است، افراد راههای گوناگونی را جهت کاهش وزن امتحان میکنند. چه بهتر که این راهها منطقیتر و کمخطرتر و درعینحال کم هزینهتر باشند! مطالعات نشان دادهاند چای ترش در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش، روند کاهش وزن را تسهیل میکند. این چای حاوی مادهای است که تولید آمیلاز را مهار کرده و بنابراین جذب کربوهیدراتها کمتر میشود. چای قرمز یک جایگزین مناسب برای نوشیدنیهای پرشکر و آبمیوههای حاوی ترکیبات سنتتیک از جمله شیرین کنندههای مصنوعی و یا شربت ذرت با فروکتوز بالاست.
عکس اول: علی معرف
- نویسنده : صدای هم وطن
- منبع خبر : پیوند ایرانیان
Monday, 16 September , 2024