در نخستین روز اداری سال 1404 طی گفت و گویی که صدای هم وطن با حسین براتی مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان انجام داد به مواردی متعدد اشاره شد.

حسین براتی در پاسخ به این پرسش که هر ساله بخصوص در موسم نوروز بحث ممنوعیت بازدید از برخی مراکز نظیر کلیساهای مرکز استان مطرح می شود و از سوی دیگر می گویند برای بازدید از کلیساها به مجوز ارشاد نیاز است؛ این موضوع چقدر صحت دارد؟؛ و اگر ندارد از کجا آب می خورد؟ و چرا بعنوان مثال در آبادان این حرف ها مطرح نیست و کسی ادعا نمی کند که برای بازدید از کلیسای آبادان باید مجوز گرفت؟؛ عنوان کرد:

اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی خوزستان هیچگاه محدودیتی برای اقلیت های مذهبی و بازدید از اماکن مذهبی آنان قائل نشده است و از قضا، همواره همراهی لازم را در این خصوص در دستور کار خود داشته و خواهد داشت و هیچگونه مکاتبه یا دستوری در این مورد از هیچ مرجع دیگری دریافت ننموده است و شکی وجود ندارد که این محدودیت از جانب متولیان آن اماکن عنوان شده .
در طول سال هم شاهدیم که برخی از گروهای گردشگری، توریستی و یا دانشجویان برای تحقیق و بازدید به صورت مستقیم به این اماکن مراجعه می کنند که متولی این مراکز از آنها درخواست معرفی‌نامه از سوی یکی از دستگاههای رسمی و دولتی مطالبه می کنند .

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در پاسخ به این پرسش که این اداره کل پیش از فرارسیدن نوروز چه برنامه ها و تصمیماتی را اتخاذ کرد و کدام برنامه ها را توانست اجرا کند؛ پاسخ داد:

برنامه های زیر را توانستیم با همکاری مجموعه ی کارشناسی اداره کل تنظیم و برنامه ریزی کنیم. تدوین تقویم فرهنگی هنری قرآنی؛ برگزاری جشن های فرهنگی هنری؛ برگزاری محافل ادبی و شعر، حمایت از اجرای جشن گرگیعان؛ اجرای جشن شاد پیمایی عمو نوروز، که برخی از این برنامه ها اجرا شده و برخی دیگر در تقویم پیش روی اداره کل در حال برنامه ریزی و هدفگذاری است.
جشنواره موسیقی یکی از برنامه های سال جاری ماست. حمایت از گروه های موسیقی و نمایشی و دیگر هنرهای محلی در شهرستان ها از برنامه های جدی سال پیش روست. کارگاه عروسک سازی؛ احیا عروسک ها و داستان‌های بومی استان با توجه به جشنواره فیروزه و همچنین توجه به صنایع خلاق در اکثر شهرهای استان برنامه ریزی شده و از ۲۰ فروردین با حضور آقای ستاری استاد عروسک سازی و رئیس انجمن یو نیما در ایران اجرایی خواهد شد. اجرای نمایش های تعزیه با موضوع شهادت حضرت علی علیه‌السلام نیز انجام شده و تا پایان ماه مبارک نیز در حال اجراست.

حسین براتی در پاسخ به این پرسش که مشکلات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان شامل چه مواردی است و کدام دستگاه ها می توانند برای خدمت رسانی اداره کل با شما همکاری کنند و توقع و انتظار شما از استانداری و دولت و دیگر نهادهای استان چیست؟، افزود:

مشکل اصلی ما مشابه مشکلی است که در کل کشور وجود دارد. یعنی وجود نهادهای متعدد فرهنگی و موازی کاری سازمان های فرهنگی که بعضاً هم افزایی لازم هم با اداره کل فرهنگ و ارشاد اتفاق نمی افتد. از سوی دیگر نبود زیرساخت های مناسب فرهنگی و هنری استاندارد (پلاتو های نمایشی ، سالن های بزرگ برای اجراهای صحنه ای، عدم وجود دفتر و یا نامناسب بودن محل استقرار انجمن های فرهنگی و هنری و….) و کمبود تجهیزات ساخت فیلم برای انجمن سینمای جوان و علاقمندان فیلم سازی تجربی و حرفه ای در خوزستان ؛ و عدم وجود دانشکده هنر در مرکز استان با وجود دو هنرستان دخترانه و پسرانه هنرهای زیبا و خیل عظیم جوانان علاقمند و مستعد.
تعطیلی دانشکده خبر در این میانه موجب خسارت بیشتری به جریان شکوفای فرهنگی در خوزستان شده که به نظر می رسد استاندار محترم بعنوان نماینده عالی دولت و ارشد استان برای این موضوع ورودی موثر داشته باشند .
از سوی دیگر ، کمبود نیروهای متخصص فرهنگی مشکلی است که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و ادارات آن را در شهرستان ها از نظر نیروی انسانی حرفه ای و موثر دچار فقر کرده است چرا که در طول سالهای اخیر قریب ۵۰ نفر به انواع مختلف از اداره‌کل جدا شده اند. در همین رابطه نیز می طلبد استاندار محترم و دولت بصورت ویژه اجازه ی جذب و استخدام و به کارگیری نیروی کارشناسی را به اداره کل فرهنگ و ارشاد خوزستان بدهد. اداره ای که به دلیل حقوق و دستمزد حداقلی و پایین، جاذبه ای برای حضور نیروهای فعلی خود هم ایجاد نمی کند.
مشکل دیگر ما نبود متولی خاص در حوزه فضای مجازی است. فضای مجازی که همه ی مسوولان ارشد کشور از اهمیت آن بطور مکرر ، تاکیداتی داشتنه اند در استان هیچ متولی واحد و مشخصی برای رصد و پایش و پالایش آن وجود ندارد. در همین رابطه گاه به وزارت ارشاد و یا اداره کل ارشاد در خوزستان گلایه می کنند که چرا با پایگاه هایی که مجوز ندارند برخورد نمی شود؛ ولی واقعیت را نمی گویند که مکانیزم و اهرم و سیستم برخورد با این دسته رسانه های فاقد مجوز در اختیار استان نیست.
مساله ی دیگر عدم شکل گیری زیست بوم اقتصاد فرهنگ هنر در استان خوزستان است. واقعیت این است حوزه ی فرهنگ برای اهالی فرهنگ درآمدزا نیست. یعنی یک هنرمند ابتدا باید یک شغل نخست داشته باشد سپس به فرهنگ و هنر بپردازد. این مشکل به سادگی قابل حل نیست مگر این که مجموعه ای از پدیده ها به یاری هنرمندان و اهالی فرهنگ بیایند.
بگذارید برای شما مثالی بزنم. در سالهای نچندان دور برخی از شرکت های بزرگ صنعتی به دلیل حضور چهره های فرهنگی در آنها، به یاری هنرمندان و اهالی فرهنگ و رسانه ها می رفتند؛ و حتا به طور مستقیم با اداره ی فرهنگ و ارشاد همکاری نزدیک داشتند. این احساس و رابطه یا وجود ندارد و یا بسیار کمرنگ شده؛ که این روال و رویه باید تغییر کند.
انجام کار فرهنگی غیر حرفه ای در سطح استان توسط دستگاه‌های غیر متخصص در حوزه فرهنگ هم مشکل دیگری است که فقط دست و پای فرهنگ و ارشاد اسلامی را می بندد و یا محدود می کند. خروجی کارهای ناقص و غیرحرفه ای نه فقط کمکی به فضای فرهنگی نمی کند که چهره ی مخدوش و غیرحرفه ای و آماتوری از فرهنگ خوزستان به مخاطب القا می کند.
استان خوزستان سرزمین فرهنگ و هنر است و با توجه به نقش ارزشمند فرهنگ وهنر در توسعه استان و به منظور شکل گیری مناسب برای تولید محتواهای فاخر فرهنگی و هنری در تمامی ابعاد، حمایت، همراهی و همکاری دستگاه‌های بالادستی و کلیه دستگاه‌های اجرایی … لازم و ضروری است.

  • منبع خبر : صدای هم وطن