سدسازی های کشور ترکیه در پروژه «گاپ» روی دجله و فرات، سوریه و عراق را به کانون بحرانی ریزگردهای منطقه تبدیل کرده است. این ریزگردها نفس کشیدن را برای بخش بسیار زیادی از شهروندان ایرانی سخت کرده و حتی به مرگ تعدادی از شهروندان سوری و عراقی منجر شده است. با وجود این ترکیه چراغ خاموش قصد دارد در پروژه دیگری به نام «داپ» روی رودخانه ارس، دجله، فرات و کورا 90 سد بسازد که شرایط را برای کشورهای پایین دست از جمله ایران، عراق، سوریه، کشورهای حوزه قفقاز و...به مراتب سخت تر خواهد کرد. پروژه جدید(داپ) دولت ترکیه تنها به افزایش ریزگردها منجر نمی شود بلکه امنیت آبی و غذایی ایران در شمال غرب و شرق کشور را هم می تواند به خطر اندازد.

 ایران و سوریه برای حل ریزگردهای منطقه ای تفاهمنامه امضا کردند. علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پس از بازگشت از سوریه و عراق خبر داد که ایران و عراق نیز در همین راستا تفاهمنامه ای در ۲۱ تیرماه در تهران امضا خواهند کرد. ایران در ۲۱ تیرماه میزبان وزرای کشورهای منطقه خواهد بود. کنوانسیون تهران فرصتی است تا ایران راهکار حل معضل کانون های ریزگرد موجود منطقه ای را ارائه دهد و کشورهای همسایه را از تبعات سدسازی های جدید دولت ترکیه آگاه سازد.

علی سلاجقه در دیدار با حسین مخلوف – وزیر امور محلی و محیط زیست سوریه – با اشاره به اهمیت روابط ایران و سوریه در زمینه های مختلف ازجمله محیط زیست و به روز شدن توافق های سال ۲۰۰۶ در بحث گرد وغبار تاکید کرده است: لازم است تفاهم های قبلی بین ایران و سوریه به روز و فعال شود و با امضا و به روز شدن این تفاهمنامه موضوع مقابله با گرد و غبار به مرحله اجرایی و عملیاتی نزدیک تر می شود.

به گفته سلاجقه هدف از به روز شدن این سند همکاری ایجاد یک کارگروه مشترک است که سالانه حداقل یک بار در ایران و سوریه جلسه و نشست های منظم در جهت برنامه اقدام و عمل مقابله با پدیده گرد وغبار تشکیل شود.

معاون رئیس جمهور در ادامه تصریح کرد: در این یادداشت تفاهم، اقداماتی همچون همکاری های آموزشی و انتقال تجارب همچنین اجرای پروژه های مشترک به صورت آزمایشی در حوزه های مختلف محیط زیست، بویژه مقابله، مدیریت و سازگاری با پدیده گرد وغبار پیش بینی شده است.سلاجقه در زمینه اجلاس وزیران محیط زیست کشورهای همجوار گفت: با توجه به ابتکار جمهوری اسلامی ایران در تهیه برنامه های عمل منطقه ای و زیر منطقه ای که در کنفرانس تهران با حضور وزیران کشورهای همسایه ۲۱ تیرماه سال جاری برگزار خواهد شد، امید است این اجلاس بتواند با ظرفیت های خوبی که ایجاد شده است، تجربیات و مطالعات علمی و پژوهش هایی را که در موضوع محیط زیستی به دست آمده است به اشتراک بگذارد و نسبت به اجرایی شدن این برنامه ها با همکاری کشورهای منطقه بتوانیم برای کاهش خسارت ها گام های مفید و اثربخشی برداریم.

کارشناسان ایرانی در این سفر روی کانون های تولید کننده گرد و غبار در غرب عراق (حوزه فرات) و روی شهر دیرالزور در سوریه تمرکز کرده بودند.