دبیر انجمن برنج ایران گفت: زمانی که خبر تخصیص ۷۰۰ میلیارد تومان برای این پروژه را خواندم، شوکه شدم. وزارت کشاورزی از کارشناسان قدیمی و باسابقه در این بخش بهره نگرفته و طرح خودکفایی برنج را به نهادی داده است که در این زمینه تخصص لازم را ندارد. جمیل علیزاده شایق، ضمن رد امکان خودکفایی […]

دبیر انجمن برنج ایران گفت: زمانی که خبر تخصیص ۷۰۰ میلیارد تومان برای این پروژه را خواندم، شوکه شدم. وزارت کشاورزی از کارشناسان قدیمی و باسابقه در این بخش بهره نگرفته و طرح خودکفایی برنج را به نهادی داده است که در این زمینه تخصص لازم را ندارد. جمیل علیزاده شایق، ضمن رد امکان خودکفایی تولید برنج در کشور، گفت: اواخر دهه ۶۰ گروهی تحقیقاتی از کارشناسان زبده و کاربلد برنج، ۱۶ استان برنج خیز کشور را بررسی کردند. این بازدیدها در نهایت به تالیف گزارش «طرح تعیین مناسب ترین مناطق کشت برنج» منجر شد. او با بیان اینکه محدودیت منابع آب و زمین امکان خودکفایی تولید برنج را از ما گرفته است، خاطرنشان کرد: وقتی وزارت کشاورزی گزارش خودکفایی در زمینه تولید برنج را می نوشت، ما به آنها پیشنهاد دادیم که واژه نسبی را به خودکفایی اضافه کنند و سخن از خودکفایی نسبی را مطرح کنند. این فعال اقتصادی با اشاره به کندبودن عملکرد در واحد سطح، گفت: آمار تولید برنج دو میلیون و ۲۵۰ هزار تن در سال است. از ۹۵ به بعد میزان سطح زیر کشت برنج بالا رفت. این در حالی است که میزان تولید و عملکرد افزایش پیدا نکرد. اینجاست که باید بگویم در این سال ها معرفی ارقام پرمحصول از سوی موسسه برنج چه فایده ای داشت؟ دبیر انجمن برنج ایران میزان سطح زیر کشت برنج را ۵۲۰ تا ۶۲۰ هزار هکتار عنوان کرد و افزود: ایران در طول تاریخ کشور پر آبی نبوده است؛ اما در بی برنامگی مصرف آب سرآمد هستیم. متاسفانه با برنامه در کشور سدسازی نکردیم و بی رویه از آب های زیرزمینی استفاده کردیم. این فعال اقتصادی با اشاره به طعم خوش واردات برنج، گفت: زمانی که وزارت بازرگانی مسئول واردات برنج شد، مصرف سرانه برنج برای هر فرد را ۴۶ کیلو عنوان کرد که این رقم با واقعیت مطابقت نداشت و این مسئله به دلیل سود واردات مطرح شد؛ از این رو سازمان بازرسی کل کشور پا درمیانی و در این زمینه ورود کرد و با دعوت از کارشناسان زبده در این زمینه و بعد از تحقیقات میدانی مصرف سرانه را ۳۶ کیلوگرم اعلام کرد. به گفته او، با توجه به میزان مصرف سرانه، سالانه به سه میلیون تن برنج نیاز داریم که از این میان دومیلیون و ۲۵۰ هزار تن آن در کشور تولید می شود و نیاز به واردات ۷۵۰ هزار تن برنج داریم؛ اما وقتی سالانه بیش از یک میلیون تن برنج وارد کشور می شود، به این معنی است که ضایعات را بالا برده ایم. علیزاده شایق اضافه کرد: برای تامین ۷۵۰ هزار تن نیاز کشور به برنج باید عملکردها در واحد سطح را بالا ببریم و این مهم را موسسه تحقیقات برنج باید انجام بدهد. باید ارقام پرمحصولی کاشته شود که به ذائقه ایرانی ها خوش بیاید. پس باید به سمت کشت برنج های پر محصول باکیفیت برویم. درحال حاضر کیفیت ارقام پرمحصولی که موسسه تحقیقات برنج اعلام می کند، افزایش پیدا کرده است. علیزاده شایق با اشاره به ورود قرارگاه خاتم برای خودکفایی در محصول برنج، گفت: زمانی که من خبر تخصیص ۷۰۰ میلیارد تومان برای این پروژه را خواندم، شوکه شدم. وزارت کشاورزی بر سازمان های تحقیقاتی، اجرائی و کشاورزی مدیریت دارد، چطور می شود از کارشناسان قدیمی و باسابقه در این بخش بهره نگیرد و طرح خودکفایی برنج را به نهادی بدهد که در این زمینه تخصص لازم را ندارد. این فعال اقتصادی ادامه داد: یک ماه پیش وزارت کشاورزی حکم مجری طرح افزایش تولید برنج کشور را امضا کرد. ما از این انتصاب خوشحال شدیم؛ چراکه به نظر من این فرد در این بخش تجربیات کافی را دارد. هنوز جوهر این حکم خشک نشده است که این طرح را به قرارگاه خاتم واگذار کرده اند.

  • منبع خبر : منبع: ایلنا . شرق